Víno je alkoholický nápoj, který byl známý na území Itálie už před skoro šesti tisíci lety. Vzniká kvašením moštu z plodů hroznového vína. Na úvod si ještě řekněme, že samotný název vznikl z latinského označení vína vinum. Víno jako takové se samozřejmě dělí na několik druhů, podle různých kritérií. Nejznámějším dělením vína je podle barvy na víno červené, bílé a dnes již také víno růžové. Vína ale také dělíme podle toho, kolik cukru obsahuje. V tom případě mluvíme o sladkém, polosladkém, polosuchém a suchém moku. V neposlední řadě můžeme roztřídit vína i dle druhu. Zmiňme alespoň víno stolní, víno zemské, šumivé víno, víno s přívlastkem, jakostní víno a samozřejmě další a další.
Poznáme kvalitu?
Chceme-li koupit kvalitní víno, není to úplně jednoduchá záležitost. Totiž kvalitu vína ovlivňuje více faktorů, které začínají už při ošetřování keřů vinné révy, kvašení, přes uskladnění. Přesto nemusíme být přímo z oboru vinařství, abychom si nemohli pořídit opravdu dobré víno. Už v obchodě se můžeme při výběru řídit několika pravidly.
· Cena není při výběru kvalitního vína vždy dobrým vodítkem. I velmi dobrá vína mohou být prodávána za příznivé ceny.
· Je třeba sledovat etiketu, na které by měly být uvedeny informace o výrobci, o názvu vína dle jeho zatřídění, o obsahu alkoholu a další. Na některých vínech jsou také informace o vhodné kombinaci pokrmů.
· V současné době již není směrodatné, zda má láhev vína uzávěr korkový nebo šroubovací. Mnoho vinařů vyměnilo korkové uzávěry za šroubovací, jelikož i ty mají své výhody při zrání vína.
Při bližším prozkoumávání vína existují další indicie, které nám prozradí jeho kvalitu
- Především barva nám napoví, s jakým vínem máme co do činění. Dobré víno má barvu čistou, jasnou, zářivou. Kdežto víno nekvalitní, špatné se vyznačuje kalnou, našedlou nebo nahnědlou barvou.
- Víno nám musí vonět. Pokud tedy přičichneme a nosem nám projede dráždivý nebo štiplavý odér, tekutina asi nebude zrovna z nekvalitnějších. Typickými vůněmi by měly být květiny, ovoce.
- Ačkoliv se můžeme setkat s obrovským množstvím chutí, nekvalitní víno lze poznat například i tak, že může být pro naše chuťové buňky příliš trpké a kyselé.