Klíčení semen je dnes velkým evropským hitem. Takto upravená strava přináší celou řadu významných předností, z nichž nejpodstatnější je obsah živin a živých enzymů podporujících trávicí proces a tím pádem využitelnost většiny látek v ní obsažených.
Co na to nutriční terapeut
Většina vzdělaných nutričních terapeutů a výživových poradců, kteří nejsou zastánci žádného extrému a snaží se v tomto ohledu důvěřovat také kromě poznatků i vlastní intuici, vám jednoznačně odpoví, že žádný výživový směr není stoprocentní a vždy je otázkou veskrze individuální, jak kdo bude na který typ stravy reagovat. To se týká i vyhraněných zastánců tzv. raw jídelníčku. Rozumné je praktikovat od každého určitý podíl, vzít si z něho, co nám vyhovuje, a způsoby stravování střídat. Nevyhýbat se vařeným pokrmům i syrovým, jejichž součástí mohou být i naklíčená semínka.
Naši předkové měli řadu poznatků vypozorovaných a na základě zkušeností jedli více syrových potravin v létě. V zimě byl větší podíl vařené stravy, kterou doplňovali kvůli obsahu vitamínu C právě klíčky a také nakládaným zelím.
Co nám ještě přináší naklíčená semena
Stravitelnost – velkým úskalím některé rostlinné potravy je stravitelnost a využitelnost živin. Zejména syrové luštěniny a obiloviny obsahují proteiny těžce stravitelné a klíčením v miskách nebo sklenicích https://www.nakliceno.cz/misky-a-sklenice-na-kliceni/ se přemění na jednotlivé stavební bloky – aminokyseliny. Zmírní se tím také nadýmání, zvláště po luštěninách.
Kyselina fytová – velmi často skloňovaný název biochemické látky, která blokuje vstřebávání minerálních látek z rostlinné, zvláště syrové stravy. Tímto procesem se významně sníží její obsah a lépe vaše tělo využije všechny potřebné živiny, především hořčík, vápník, zinek a železo.
Vitamíny skupiny B, vitamín A, E a C – většina zásadních látek pro metabolické procesy v těle naroste tímto způsobem až osminásobně. Vzhledem k tomu, že jde o živiny v koncentrované formě, stačí denně sníst pouze jednu polévkovou lžíci klíčků.